Rechtsgebieden

Echtscheidingsmediation – Samen scheiden

Scheiden door middel van mediation – wat is dat precies?
Echtscheidingsmediation is het gezamenlijk oplossen van de gevolgen van een echtscheiding door bemiddeling van een mediator (een bemiddelaar). Bijna altijd blijkt dat er voor elk geschil wel een acceptabele oplossing is. Het is echter niet altijd eenvoudig om die oplossing zelf te zien. Een echtscheidingsmediator slaagt hier vaak wel in, omdat hij buiten het conflict staat. De mediator neemt geen standpunt in, maar helpt de partijen gezamenlijk tot een oplossing te komen. Partijen kunnen op die manier na de scheiding weer een nieuwe toekomst opbouwen.

Scheiden door middel van mediation

Mediation wordt steeds vaker ingezet op verschillende rechtsgebieden. Binnen ons kantoor wordt mediation vooral toegepast bij echtscheidingen of  beëindiging van een samenleving.

Het voordeel van echtscheidingsmediation is dat partijen zelf betrokken blijven bij de manier waarop het conflict wordt opgelost. Het wordt niet uit handen gegeven aan een derde (bijvoorbeeld de rechter), waarbij partijen moeten afwachten wat er over hen wordt beslist.

Voorwaarde voor echtscheidingsmediation is dat de betrokkenen zelf willen dat het conflict wordt opgelost en dat zij bereid zijn om constructief mee te werken aan een oplossing. De echtscheidingsmediator is onafhankelijk, onpartijdig en deskundig met betrekking tot het begeleiden van partijen in het scheidingsproces.

De grote voordelen van echtscheidingsmediation zijn:

  • De rol die partijen zelf kunnen spelenStenen
  • Beheersing van de kosten
  • De snelheid waarmee een oplossing kan worden bereikt
  • Informele procedure
  • Deskundige begeleiding
  • Ruimte voor creatieve oplossingen
  • Een gezamenlijke oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is

Mr. Janssen en mr. Mok zijn aangesloten bij de vereniging van Familierechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Wilt u meer weten over echtscheingsmediation, neem dan gerust contact met een van onze advocaten / mediators op.

Mediator: